Jeseň je to pravé obdobie na vyskúšanie sily jednotlivých liečivých byliniek. Baktérie a vírusy na nás v tomto období útočia zo všetkých strán a klesá obranyschopnosť organizmu. Nie je však nutné ihneď utekať do lekárne. Príroda nám ponúka množstvo alternatív a riešení.
My vám postupne poradíme, aké bylinky by nemali chýbať vo vašej domácej lekárničke.
Šalvia lekárska: Uľaví vášmu hrdlu
Túto liečivú bylinku je možné pestovať vonku, ako aj vnútri v kvetináči. Zo šalvie sa zbierajú listy a vňať. Suší sa na tmavom a dobre vetranom mieste. Teplota by nemala presiahnuť 35 - 40 stupňov.
Šalvia má všestranné využitie, používa sa vo forme kloktadla, čaju, záparu, či ako korenina v kuchyni. Vášmu zdraviu výborne poslúži vo všetkých formách. Má silný protibakteriálny účinok. Teplý čaj zo šalvie pite pri všetkých zápaloch v oblasti ústnej dutiny.
Šalvia pôsobí výborne pri bolesti hrdla, zápale ďasien, aftóznych zápaloch slizníc. Pri chrípke alebo pri prechladnutí sa pije šalviový čaj. Šalviový čaj podporuje imunitu a uvoľňuje hlien, ktorý sa následne ľahko vykašliava.
Pôsobi protizápalovo aj v oblasti tráviaceho traktu. Pije sa pri hnačke, bolestiach brucha a plynatosti.
Pomáha pri menštruačných bolestiach, pri nadmernom potení, v klimaktériu. Šalvia je zásobárňou fytoestrogénu. Ide o prírodnú látku podobnú estrogénu (ženskému hormónu).
Šalviu lekársku využijete aj pri problémoch s pamäťou, koncentráciou a pri strese.
Vedeli ste, že v čase našich starých mám mala šalvia pomenovanie babské ucho? :)
Recept: Kloktadlo a obklady zo šalvie
1 PL šalvie zalejte 2,5 deci vriacej vody a nechajte lúhovať cca 15 minút. Po vylúhovaní sceďte a kloktajte, prípadne použijete ako obklad na plienke alebo na gáze priamo na boľavé miesto.
Recept: Čaj zo šalvie
Na šalviový čaj vám stačí 1 ČL sušenej šalvie na pol litra vriacej vody. Túto zmes varte alebo nechajte lúhovať cca 2 - 4 minúty (odokryté). Následne môžete pridať ďalšie bylinky, ktoré nechajte už len lúhovať. Čaj sceďte a teplý pite po dúškoch dvakrát denne.
Recept: Zápar zo šalvie
Zápar zo šalvie si pripravíte tak, že 2 ČL šalvie zalejete pol litrom horúcej vody a necháte lúhovať 10 - 15 minút. Zápar scedíte, handru alebo plienku namáčate do tohto výluhu a prikladáte priamo na boľavé miesto.
Recept: Šalviová tinktúra
50 gramov čerstvej alebo sušenej šalvie zalejte kvalitným destilátom. Nádobu je potrebné uzatvoriť a nechať odstáť 14 dní. Následne tinktúru preceďte a používajte podľa potreby.
Šalvia ako korenina
Šalvia je, vďaka svojej výraznej a korenistej chuti, aj obľúbenou koreninou. Použiť ju môžete pri príprave bylinkového masla, nátierok či paštét, rovnako aj do polievky, na ryby alebo na zemiaky.
Zdroj: byliny.sk
0 komentárov