Šťavnaté, červené a predovšetkým naše. Také sú paradajky vo svojej najchutnejšej letnej podobe. Ak ich máte prebytok, určite uvítate recept na trošku netradičný lekvár.

Tvári sa ako marhuľový, chutí ako šípkový, no v skutočnosti sú jeho základom paradajky.

Prečo si dopriať paradajky?

Letná sezóna na Slovensku paradajkám praje. Prakticky nenáročné na pestovanie, odvďačia sa nám svojou osviežujúcou chuťou. Chutné, šťavnaté plody sú plné prospešných látok.

Čím červenšie, tým lepšie!

V jednej stredne veľkej paradajke sa nachádza:

  • 95 % vody
  • minimum kalórií
  • 28 % odporúčanej dávky vitamínu C
  • 4 % sacharidov (viac ako polovicu z nich tvorí glukóza a fruktóza)
  • 1 % nerozpustnej vlákniny 
  • betakarotén
  • draslík, kyselinu listovú
  • vitamín B1, B2, B3, B5. B6, B12

Vedeli ste, že spor o tom, či paradajka patrí medzi ovocie alebo zeleninu, trvá už cez 130 rokov a stále nie je ukončený? Hoci by sa mala zaraďovať skôr medzi ovocie, štandardne ju u nás zaraďujeme medzi zeleninu.

Benefity pre zdravie

  • má silné antioxidačné účinky
  • znižuje riziko zvýšeného cholesterolu
  • vďaka obsahu betakaroténu chráni pokožku pred spálením
  • je hlavným zdrojom lykopénu

Lykopén je červené farbivo (karotenoid) a antioxidant. Chráni nás pred mnohými nádorovými ochoreniemi, chráni srdce, no podporuje aj liečbu neplodnosti. Najväčší obsah sa nachádza v šupke paradajky. Paradoxne, tepelnou úpravou jeho koncentrácia stúpa. V pretlaku, či v kečupe sa ho vyskytuje až päťnásobne viac!

Delikátny recept na paradajkový lekvár 

  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1,2 kg kryštálového cukru
  • 2,5 kg paradajok
  • 4 lyžičky kyseliny citrónovej
  • 1 balíček vanilkového cukru

Paradajky umyjeme, vložíme do veľkého hrnca a čistou rukou popučíme. Pridáme všetky ingrediencie a dáme variť. Po rozvarení zmes prepasírujeme. Varíme ďalej, pokiaľ lekvár nezhustne.

TIP pre vás: Ak sa vám už nechce stáť pri sporáku, prepasírovanú zmes si odložte a lekvár môžete pokojne dovariť na druhý deň. Pripravte si časovú rezervu 1 až 2 hodiny. Proces môžete samozrejme urýchliť pridaním želírovača.

Naplníme poháriky a sterilizujeme ich otočením hore dnom v vo vyhriatej rúre.

Dobrú chuť!