Jesenné jablká majú pre mňa nezameniteľnú vôňu. Vôňu končiaceho leta, chladných rán, blížiacej sa zimy. Pivnica a v nej jabĺčka uskladnené na zimu, to je obraz a vôňa môjho detstva.
Ak máte jabĺčok dostatok, môžete využiť ich časť na skrášlenie a prevoňanie vášho domova.
TIP na Potpourri z jabĺk
Potpourri je zmes sušených, prirodzene voňavých rastlín slúžiaca ako dekorácia a vôňa. Pripravuje sa z hoblín z dreva, sušených kvetov a listov, sušených plátkov ovocia, plodov, byliniek, využiť môžete šišky, šípky, semená, éterické oleje - všetko podľa vlastnej fantázie, chuti a pocitov.
Namiešajte si svoje vlastné srdcu blízke potpourri. Naaranžujte si ho podľa svojho vkusu do drevenej či sklenenej nádobky, alebo do vrecka z jemnej a priehľadnej látky.
Základom na výrobu jabĺčkového potpourri je jablko, škorica a klinčeky. Ostatné zložky pridajte podľa vlastného uváženia, vhodná je sušená pomarančová kôra či šípky a na záver pár kvapiek vonného oleja. To pravé istotne nájdete aj pri prechádzkach v prírode. Zbierajte však iba nepoškodené kvety a plody, ideálne v skorých ranných hodinách.
Neošúpané jablká nakrájajte na tenké pásiky. Rozložte ich na jemne vymastený plech na pečenie. Sušte v rúre 30 minút pri 150 stupňoch celzia. Posypte škoricou a nechajte vychladnúť. Pridajte klinčeky, škoricu vcelku a ostatné ingrediencie. Ak chcete, aby vám potpourri vydržalo čo najdlhšie a nemuseli ste ho po pár dňoch vyhodiť kvôli plesniam, pridajte aj ustaľovač. Slúži na fixáciu a býva vo forme prášku. Môže ísť o dubový mach, koreň kosatca v prášku, celulózu, benzoan alebo fiberfix. Kúpite ho v obchode alebo v e-shope.
Pokojný a prevoňaný domov vám praje Team Morského Koníka.
0 komentárov