Podľahnite vôni a chuti tohto jarného čističa organizmu a vyberte sa čo najskôr do lesa! Sezóna Cesnaku medvedieho je v plnom prúde!

Dostupný, kvalitný, čistý, voňavý, chutný, zdravý – elixír jari – Medvedí cesnak. Prechádzky v lese nám spríjemňuje svojou vôňou, ktorou široko-ďaleko oznamuje svoj výskyt. Cesnaku i zdravia chtiví jedinci sa každý rok už vo februári tešia na prvé záblesky prichádzajúcej jari, aby si tohto zázraku nazbierali aj do zásoby.

Mimoriadne účinný liek je prvou spomedzi byliniek, ktoré sú po dlhej zime dostupné. Zasterilizovať, zamraziť, spracovať, usušiť – alebo len tak jesť, možností je veľa.

Kde a kedy?

Nie je to zase také jednoduché, preto je potrebné vedieť predovšetkým to, v akých lesoch ho nájdete. Vlhkosť je jeho vernou spoločníčkou, a tak v lesoch, kde vlhko nie je, ho nehľadajte. Intenzívna cesnaková vôňa vám napovie, ktorým smerom sa vybrať. Zbierame len rastlinky, ktoré nie sú v kvete. Sezóna Medvedieho cesnaku trvá približne dva mesiace . Dosť dlhý čas nazbierať, spracovať i odložiť – čo poviete?

Rozkvitnutý medvedí cesnak

Medvedí cesnak zbierame, kým nezakvitne

Nepomýľte si ho s konvalinkou

POZOR! Cesnak medvedí môže byť zamenený s konvalinkou. Táto, kým nie je v kvete, má lístky veľmi podobné práve Medvediemu cesnaku. Na rozdiel od neho, konvalinka je jedovatá. Istotu vám dá práve prenikavá cesnaková vôňa, ktorá sa z listov Medvedieho cesnaku uvoľňuje. 

Medvedí cesnak (Allium Ursinum)

Medvedí cesnak (Allium Ursinum)

Konvalinka voňavá (Convallaria Majalis)

Konvalinka voňavá (Convallaria Majalis)

Čo z neho?

Široké spektrum jeho využitia láka experimentovať. Ak chcete znížiť krvný tlak, okrem bežnej konzumácie Medvedieho cesnaku v šalátoch či obľúbenom peste je ideálny na prípravu tinktúry, ktorú je potrebné užívať po kvapkách. Niektorí nadšenci si ho dokonca zamrazujú a majú ho tak poruke kedykoľvek počas roka. Dochucujú ním slané pečivo, nátierky, mäso či cestoviny. Skvelá a veľmi obľúbená je polievka z Medvedieho cesnaku a žihľavy.

Ako pomáha?

  • podporuje proces detoxikácie organizmu
  • prečisťuje krv
  • reguluje hladinu cholesterolu
  • blahodarne pôsobí na vysoký krvný tlak
  • pomáha pri ochoreniach dýchacieho systému
  • zlepšuje prietok krvi v žilách – ideálny na problémy s kŕčovými žilami
  • používa sa ako prevencia pred žalúdočnými vredmi
  • prečisťuje obličky
  • posilňuje imunitu
  • má vysoké antibakteriálne účinky
  • lieči kožné choroby
  • účinný je pri hnačkách
  • odhlieňuje, uľahčuje dýchanie

Naše tipy pre vás:

Tinktúra z Medvedieho cesnaku

Fľašu naplňte nakrájanými listami Medvedieho cesnaku. Keď bude plná, zalejte ich čistým alkoholom, ideálne vodkou (40  %). Zmes položte na slnečné miesto na 2 týždne. Tinktúra sa užíva 2x denne 10 až 30 kvapiek počas niekoľkých mesiacov, minimálne však jeden mesiac. Zapíjajte čajom alebo čistou vodou.

Šťava z Medvedieho cesnaku

Nazbierajte väčšie množstvo cesnaku a odšťavte ho na špeciálnom odšťavovači na bylinky – lise. Takto pripravenú šťavu môžete zamraziť alebo uchovávať v chladničke. Využiť ju môžete pri dochucovaní pokrmov, potieraní kožných problémov alebo ju môžete užívať vnútorne, každý deň cca 1 polievkovú lyžicu. Kúra by mala trvať minimálne 1 mesiac.

Víno z Medvedieho cesnaku

Plnú hrsť nadrobno pokrájaných listov krátko povarte v 1/4 litri bieleho vína, oslaďte podľa chuti medom alebo agáve sirupom a denne pomaly, po dúškoch pite.

Polievka z Medvedieho cesnaku

Cibuľku nakrájanú najemno orestujte na masle. Pridajte nakrájaný  Medvedí cesnak, podlejte zeleninovým (ideálne bio) vývarom a povarte. Polievku rozmixujte. Pridajte soľ, kúsok muškátového orieška, čierne korenie, smotanu, a ešte chvíľu povarte. Smotana nie je podmienkou a príjemnou obmenou tejto polievky je jej kombinácia so žihľavou, ktorú do nej pridáte spolu s Medvedím cesnakom.

Tip na rýchle spracovanie:

Rýchlo nazbierať, rýchlo spracovať, rýchlo uskladniť? Potom skúste:

Mrazenie: Listy Cesnaku medvedieho poumývajte a osušte. Nakrájajte ich podľa chuti – na menšie či väčšie kúsky, a dajte zamraziť. Takto pripravený Cesnak medvedí môžete pridávať do nátierok, polievok, alebo ním posypať chlieb s maslom.

Medvedie pyré: Listy umyte, osušte, trochu sparte a rozmixujte. Zmes odložte do mrazničky. Využiť ju môžete pri príprave omáčok, polievky alebo pomazániek.

Upečte si domáci chlieb s medvedím cesnakom

Budete potrebovať:

  • 1 kocku droždia
  • 1 PL trstinového cukru
  • 1 kg špaldovej múky
  • 1 PL himalájskej soli
  • 1 PL ľanových semienok
  • 1 PL slnečnicových semienok
  • 1 PL karobu (svätojánsky chlieb)
  • 2 PL oleja, 1 PL octu
  • 1 ČL pesta z medvedieho cesnaku
  • a hrsť listov medvedieho cesnaku.

Ako na to:

Z pol litra teplej vody, cukru a droždia si pripravte kvások. Keď nakysne, pridajte k nemu múku, semienka, karob, olej a ocot. Cesto vypracujte a nechajte vykysnúť asi pol hodiny.

Potom pridajte pesto a nakrájané listy medvedieho cesnaku. Vypracujte bochník, ktorý navrchu narežete, aby nepraskal pri pečení. Potrite slanou vodou, posypte semienkami.

Prvých 10 minút pečte pri teplote 200 stupňov Celzia a následne 50 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

Nazdravie! :-)